portret-Edwin

Edwin Vreeken: beelden, schilderijen en grafiek

 

 

In de schilderijen van Edwin Vreeken komt zijn liefde voor heldere ritmische structuur naar voren. Olieverf op paneel, in zwart-wit, in reliëf, uitgesneden, ingelegd en uitgezaagd: directe familie van zijn beelden en houtsneden. Het is helder, grafisch werk, vanuit een sterke teken- hand, waarin alles beweegt en leeft.We zien in elkaar grijpende vormen, herkenbare vormen naast ritmische, meer abstracte elementen: een beeldende rijkdom waarin veel te ontdekken valt. Zijn interesse in directheid en vervorming, en de verstoring van regelmaat maakt  zijn werk persoonlijk en verleent het een heel eigen karakter.

 

 

Beelden van hout: de stam waarmee hij begint geeft hem het idee voor het beeld. De beelden van Vreeken zijn dan ook fysiek, intuïtief ontstaan,en in de afwerking zien we vaak de sporen van de bewerking nog.  Hij experimenteert en verkent zijn materiaal op uiteenlopende manieren. We zien ritme in de beelden, en in elkaar grijpende elementen. We zien subtiele tegenstellingen tussen regelmaat en verstoringen, robuust en breekbaar, tussen glad en ruw, figuratie en abstractie. Het werk is van een grote intensieve eenvoud.

 

 

In zijn grafische werk zien we wederom zijn krachtige beeldtaal en liefde voor compositie. De houtsneden zijn vaak studies voor zijn beelden en schilderijen, en volgens Vreeken een perfect medium om ideeën snel te kunnen uitwerken en weergeven. Afgedrukt op papier in kleine oplage vormt deze techniek een onmisbare schakel in zijn totale werk.

 

 

Edwin Vreeken werd in 1971 geboren te Bodegraven. Hij woont en werkt in Gouda.

 

Fotografie beelden en schilderijen:  Marco Hamoen, Bodegraven.